Byla Nr. 11/2019

Konstitucinis Teismas
2021 m. vasario 12 d.
Nr. KT29-N1/2021

Faktai

Pareiškėjas Vilniaus apygardos teismas į Konstitucinį Teismą kreipėsi sustabdęs civilinę bylą, kurioje ginčas kilo dėl ieškovo atleidimo iš Vilniaus universiteto (VU) vyriausiojo mokslo darbuotojo pareigų pasibaigus terminuotai darbo sutarčiai teisėtumo. Pareiškėjas nagrinėjo bylą pagal apeliacinį skundą dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimo, kuriuo ieškinys atmestas, pažymėjus, kad buvo išnaudotos visos įstatyme numatytos galimybės pratęsti darbo santykius ieškovui sukakus 65 metus.

Skundas

Pareiškėjas teigė, kad VU statute galimybės pratęsti darbo santykius ribojimas yra siejamas tik su VU dėstytojo ar mokslo (meno) darbuotojo amžiumi – 65 metais, neatsižvelgiant į tai, ar toks amžius turi esminę įtaką profesiniams gebėjimams ir ar dėl tokio amžiaus darbuotojas negali toliau eiti savo pareigų (yra netinkamas jas eiti). Pareiškėjo nuomone, ginčijamu teisiniu reguliavimu, įgyvendinant Konstitucijos laiduojamą aukštųjų mokyklų autonomiją, galimai pažeidžiamas asmenų lygiateisiškumo principas.

Teismo sprendimas

Teismas konstatavo, kad nors universitetų autonomija svarbi, ji negali būti naudojama kaip pagrindas diskriminuoti darbuotojus dėl amžiaus. Statute numatyta galimybė pratęsti darbo sutartis su dėstytojais, sulaukusiais 65 metų, tačiau sprendimą dėl tokio pratęsimo priima senatas be aiškių kriterijų. Tai suteikia per daug laisvės senatui ir gali lemti nevienodą elgesį su panašioje situacijoje esančiais darbuotojais.

Teismas pabrėžė, kad universitetai gali turėti savo politiką dėl darbuotojų amžiaus, tačiau tokia politika turi būti pagrįsta objektyviais ir aiškiai apibrėžtais kriterijais. Be to, ji negali prieštarauti bendriesiems darbo teisės principams ir negali būti naudojama kaip priedanga diskriminacijai. Teismas nurodė, kad universiteto statutas turėtų būti patikslintas taip, kad būtų užtikrinta, jog sprendimai dėl darbo sutarčių pratęsimo būtų priimami skaidriai ir pagrįstai. Atitinkamai, Teismas nusprendė, kad atitinkama VU statuto nuostata prieštarauja Konstitucijai.

Skaityti plačiau

Paskutinį kartą atnaujinta 25/08/2024