Byla Nr. 20/2023

Konstitucinis Teismas
2024 m. balandžio 25 d.
Nr. KT37-I2/2024

Faktai

Pareiškėjas Seimas priėmė nutarimą dėl apkaltos Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pradžios ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą. Seimas kreipėsi išvados, ar R. Žemaitaičio konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

Skundas

Kreipiantis teigta, kad R. Žemaitaitis paskelbė antisemitinius, tautinę nesantaiką kurstančius įrašus socialiniame tinkle „Facebook“ bei visuomenės informavimo priemonėse ir tokiais savo veiksmais galimai sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Teismo sprendimas

Teismas pažymėjo, kad Seimo narys reikšdamas savo pažiūras ir įsitikinimus, skleisdamas informaciją turi veikti Tautos ir Lietuvos valstybės interesais, savo veiksmus grįsti pagarba Konstitucijai ir jos saugomoms bei ginamoms vertybėms, nepažeisti kitų asmenų teisių ir laisvių, neskatinti visuomenės nesantaikos, tarpusavio nepakantumo ir netolerancijos.

Teismas pabrėžė, kad Konstitucijos garantuojama laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją negali būti aiškinama kaip leidžianti informacijos laisve naudotis taip, kad būtų kėsinamasi į Konstitucijoje įtvirtintas vertybes, įskaitant, viešai reiškiant tokias mintis, pažiūras, įsitikinimus ar skleidžiant kitokią informaciją, kuria niekinant, išjuokiant ar kitaip žeminant asmenis demonstruojama neapykanta šiems asmenims ar jų grupei dėl jų lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, taip pat dėl kitų požymių; tokie veiksmai, kai viešai skleidžiamos mintys, pažiūros, įsitikinimai ar kitokia informacija, kuria demonstruojama neapykanta asmeniui ar asmenų grupei dėl jų tautybės ar atskiroms tautoms būdingų bruožų, kaip antai kalba, tikėjimas, priskirtini prie veiksmų, kurie neleistini pagal Konstituciją.

Teismas padarė išvadą, kad Seimo narys R. Žemaitaitis viešai, sąmoningai, tikslingai, sistemingai skleidė niekinamo, išjuokiamo, taigi žmogaus orumą žeminančio turinio informaciją, kuria demonstravo neapykantą asmenims dėl jų tautybės, taigi nepaisė Konstitucijos preambulėje įtvirtinto tautinės santarvės puoselėjimo imperatyvo, nesilaikė iš Konstitucijoje nustatytos Seimo nario priesaikos, konstitucinio Seimo nario statuso kylančios Seimo nario pareigos vykdyti Konstituciją ir įstatymus. Teismas pripažino, kad Seimo narys R. Žemaitaitis šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Skaityti plačiau

Paskutinį kartą atnaujinta 25/08/2024