Byla Nr. 2K-32-699/2018

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
2018 m. vasario 20 d.

Faktai

Asmenys buvo nuteisti dėl prekybos žmonėmis ir vertimo verstis prostitucija Nyderlanduose. Ši nusikalstama grupė, veikdama kartu su kitais asmenimis, apgaule verbavo moteris ir mergaites, įskaitant nepilnametes, ir gabeno jas į užsienį, kur priversdavo verstis prostitucija. Nusikaltėliai naudojosi nukentėjusių pažeidžiamumu (skurdas, psichikos sutrikimai).

Skundas

Nuteistieji teikė kasacinius skundus dėl nusikalstamų veikų kvalifikavimo, baudų, buvo prašoma iš naujo nagrinėti bylos dalį apeliacine tvarka.

Teismo sprendimas

Teismas pasisakė, kad Baudžiamojo kodekso 157 straipsnyje nurodyta nusikalstama veika yra speciali prekybos žmonėmis sudėtis, nes šios nusikalstamos veikos nukentėjusiuoju gali būti tik vaikas, t. y. asmuo, neturintis 18 metų. Sprendžiant dėl nusikalstamos veikos sudėties buvimo kaltininko veikoje, reikia nustatyti ne tik objektyviuosius veikos požymius, kurie straipsnio dispozicijoje įtvirtinti kaip alternatyvūs, bet ir subjektyviuosius, t. y. tiesioginę tyčią kaltininko veikoje, būtent žinojimą ar siekimą, kad vaikas būtų neteisėtai įvaikintas, išnaudojamas vergijos ar panašioms į vergiją sąlygoms, prostitucijai, pornografijai, kitoms seksualinio išnaudojimo formoms, priverstiniams darbui ar paslaugoms, įskaitant elgetavimą, nusikalstamai veikai daryti arba kitiems išnaudojimo tikslams; taip pat žinojimą ir suvokimą, kad straipsnyje kriminalizuoti veiksmai atliekami būtent su vaiku. Teismas laikė, kad žemesnės instancijos teismai tinkamai pritaikė Baudžiamąjį kodeksą.

Skaityti plačiau

Paskutinį kartą atnaujinta 24/08/2024